web analytics
laman untuk pelbagai cenderahati perkahwinan & door gift wedding murah
Call Us: 018-2727867

Reka Bentuk Asas bagi Bunga Telur

Gift Kahwin Ads

Apa simboliknya bagi bunga telur(atau segolongan orang panggil bunga telor) dalam satu perkahwinan? Sebenarnya, ia boleh dianggap sebagai cenderahati yang simbolik di perkahwinan dalam golongan Melayu. Anda kena tahu bahawa telur adalah melambangkan kesuburan dan biasanya dihiasi dan diwarnai dengan tangkai bunga yang wangi dan cantik. Lepas tu ia akan diberi kepada tetamu sebagai cenderamata kahwin untuk mereka ambil pulang rumah.

Acara wajib merebus telur ini menjadi satu tradisional dan amalan buat seketika dulu. Pada masa itu, penduduk kampung dan jiran akan sumbangkan banyak telur bagi tuan rumah untuk merebus. Telur itu akan dijadikan sebagai ganti hadiah perkahwinan kepada pasangan pengantin atau gantian sumbangan wang tunai untuk tuan rumah.

bunga telur 3
Warna: campuran untuk warna
Minimum Order: 100 unit
Saiz: 6 kelopak
RM 1.60 untuk 1 unit

Terdapat dua jenis bunga telur:

Bunga telur berjoran

Joran ertinya pancing ikan. Telur rebus berwarna dilampirkan nipis kepada “batang pancing” yang diperbuat daripada buluh whittled. Hujung “pancing” dihiasi dengan bunga dan kertas cantik. Kemudian bunga telur dimasukkan ke dalam longgokan besar beras pulut kuning untuk membentuk sejambak. Dengan cara ini, tuan rumah memberikan satu bunga telur dengan segelintir pulut kuning kepada tetamu yang menghadiri jamuan perkahwinan mereka.

bunga telur
Bunga Telur VIP – 50 pcs dalam satu kotak
RM 120.00 untuk 1 kotak

Bunga telur beraga

Raga ertinya bakul. Telur rebus berwarna diletakkan di dalam bakul. Mengendalikan bakul itu akan dihiasi dengan bunga.

Penerangan ringkas di atas bagi dua jenis bunga telur adalah dijelaskan dengan ringkas saja. Perancang perkahwinan moden sekarang adalah sangat kreatif dengan reka bentuk bunga telur. Sebagai contoh, satu ketupat yang diperbuat daripada reben akan digunakan untuk membuatnya dan bukan mengikut tradisi yang menggunakan bakul.

Simbol-simbol

bunga telur 2
Packing: 50 unit dalam satu kotak
Minimum Order: 100 unit
RM85.00 untuk satu kotak

Kita boleh mengatakan bahawa bunga telur adalah bunga perkahwinan yang disediakan di Malaysia dengan penuh maknanya.

1. Telur – simbol kesuburan pasangan itu dikurniakan dengan anak-anak.

2. Pancing ikan – simbol tiang yang merupakan tempat untuk mengangkat bendera, dan ini adalah bendera prinsip-prinsip kehidupan Melayu.

3. Kertas hiasan pada pancing – simbol harapan tuan rumah mengekalkan persahabatan sepanjang hayat dengan tetamu.

4. Nasi pulut kuning – ia merupakan satu cara untuk tuan rumah menebus kesilapan yang mungkin berlaku semasa perayaan.

Bunga telur bertangkai, kalau anda mengumpulkan mereka, ia boleh menjadi jambangan bunga yang kelihatan berwarna-warni dan cantik sekali untuk menghiaskan jamuan perkahwinan anda. Namun, dalam perkahwinan masyarakat Melayu kini, pemberian bunga telur sebagai cenderahati kepada tetamu dah tidak diamalkan. Hari ini, bunga telur akan dihias dan ditambah dengan lebih proses untuk menjadi bunga pahar yang akan dipamerkan di pelamin, yang tiap-tiap tangkai akan diberikan kepada tetamu atau kaum keluarga yang menepung tawar pengantin, selain daripada memberikan kepada saudara mara dan kawan-kawan.

Bunga telur bukan sahaja hadiah perkahwinan Melayu. Ia juga diedarkan untuk meraikan kelahiran bayi, upacara menyunat dan pertunangan. Adat ini telah dimulakan dengan memberikan cuma telur biasa dan lepas tu sudah berkembang menjadi acara yang sulit di hari ini. Anda mungkin akan mendapat bunga saja dan tidak ada telur dalam satu hadiah bunga telur. Kenapa boleh jadi begitu? Sebab generasi sekarang mengatakan ia adalah kerja keras buruh untuk mendidih beberapa ratus hingga seribu biji telur. Jadi anda adalah terikat di sisi undang-undang untuk memecahkan beberapa tradisi dan anda perlu menggantikannya dengan sesuatu yang sesuai.

Bunga Telur Dengan Pelbagai Warna

bunga telur black
bunga telur black

bunga telur emas
bunga telur emas

bunga telur blue
bunga telur blue

bunga telur brown
bunga telur brown

bunga telur green
bunga telur green

bunga telur maroon
bunga telur maroon

bunga telur pink
bunga telur pink

bunga telur purple
bunga telur purple

bunga telur red
bunga telur red

bunga telur white
bunga telur white

bunga telur orange
bunga telur orange

Hubungi kami untuk mendapati harga untuk pelbagai warna dan design bagi semua produks ini.

Video dengan Cara Membuat Bunga Telur DIY

Jika anda meminat dan ingin tahu macam mana cara buat bunga telur yang cantik dan menarik, anda bolehlah rujuk kepada tayangan video ini untuk mengetahui proses and ajaran dan belajar menyediakannya.

Bunga Stokin dan Bunga Manik

Gift Kahwin Ads

Incoming search terms:

 • cara buat bunga dari kertas
 • cara buat bunga telur sendiri
 • cara membuat bunga telur
 • cara membuat anyaman dari kertas
 • bunga telur
 • cara membuat kamera dari kertas
 • bunga telur simple
 • cenderamata kelahiran bayi
 • cara simpan bunga telur
 • cara membuat telur
7 Comments
 1. bunga telur red

  500pcs + pos = berapa harga?

  jika tiada stok, stok yang mana ada?

 2. macam apa la lagi

 3. Assalamualaikum, bunga gantong red sebiji berapa harganya? kalau ditukar warna hijau bolehke? dan lokasinya dimana, saya diselayang. juga ingin bertanya bunga telor white tu satu paha berapa harganys. terima kaseh tel, 0192758480 maznah.

Leave a Reply

Customer Reviews

Google +

Google Map