web
counter

Mini Jar untuk Goddie Bag

Untuk goodie bag yang akan diberikan kepada tetamu anda nanti, saya sudah membuat keputusan untuk memberi sesuatu yang akan diisi dalam jar. Mula-mula saya mempertimbangkan untuk letak chocolate chips cookies.. Tapi malas pulak nak membakarnya nanti.. nak order, tapi memang takut nanti kos perbelanjaan akan meningkat pulak kan.. almaklumlah, saya ni memang pengantin yang membuat bajet dengan baik! haha..

cake in a jar

cake in a jar

Jadi, selepas kuat pertimbangan, saya sudah lepaskan fikiran untuk mengisi cookies dalam jar. Jadi apa yang perlu letak dalamnya. I tak dapat fikir dan kemudian buka computer dan membuat carian dalam google. Semasa mencari, I terserempak pulak dengan cake in a jar!

Waah.. kelihatan jar ini sangat menarik sekali! Selepas dapat lihat jar ini, saya mula mencari segala macam details untuk menghasilkan idea yang jarang di temui di kenduri walimah kan.. tapi… hasil survey mengatakan, agak mahalnya kos untuk dapatkan barangan gelas seperti ini pulak.. satu jar seperti ini harganya dalam RM5.. erks.. pengsan jap!

Lepas tu I terus terfikir nak bagi Jam in Jar je.. senang je… jumpa jam yang dijuaal oleh FRIM dalam RM1.50 satu botol kecik.. ok la.. harga macam ini masih dalam budget lagi.. tapi macam tak best je kan.. so buang idea tu dalam senarai saya.

Jadi, pencarian dalam internet di teruskan.. apa ye nak letak dalam jar ni.. tapi akhir sekali akak ipar masa depan saya memberitahu saya bahawa dia nak buat tempahan untuk mini muffin. Jadi dia tanya saya adakan saya berminat atau tidak untuk membeli dan bagi mini muffin kepada tetamu dalam jamuan saya. Setelah banyak berfikir berdalaman, akhirnya saya setujulah dengan cadangan ini untuk meletak mini muffin in a jar.

Dengan ini, selesailah sekaligus masalah saya yang berfikir-fikir nak bagi apa untuk tetamu saya untuk perkahwinan saya nanti. Lepas jar dah ada, maka seterusnya pencarian Jar pula bermula!

Pada mula-mulanya, saya terbaca satu blog ni yang merupakan blog kepunyaan Cik Lijah.. nama blog dia non-cinderella-story.. dalam blog Cik Lijah dia ada bagi review pasal beli jar dekat Quality Pack.

Jika anda miniat, boleh buat pertanyaan pasal jar tu dekat website tu. Perlu diperhatikan bahawa pertanyaan cuma boleh dibuat dengan menggunakan email saje. Dia bagi 240g jika sesiapa ingin beli 1000pcs, harga yang mereka boleh dapat adalah RM0.685. Harga seperti ini ok la kan.. ingatkan jar tu satu dah lebih RM1.. jadi murah rupanya! haha..

Then tak terus la place an order.. haruslah membuat perbandingan harga dulu.. then start la dengan bantuan En Google.. mula mengoogle supplier untuk glass products. And jumpa satu.. Dari Glass And Plastic – Polyclass . Then buat perbandingan harga and found out that dekat sini dapat bekas 100ml, if purchase 1000pcs hanya RM0.60… so kan dah jimat 8 sen tu.. 8 sen tu kalau 1000 kan dah jimat 80 hengget.. hahaha

Cik Tigger

Leave a Reply