web
counter

Reka Bentuk Asas bagi Bunga Telur

Gift Kahwin Ads

Kemaskini: 5hb Okt 2018

Apa simboliknya bagi bunga telur(atau segolongan orang panggil bunga telor) dalam satu perkahwinan? Sebenarnya, ia boleh dianggap sebagai cenderahati yang simbolik di perkahwinan dalam golongan Melayu. Anda kena tahu bahawa telur adalah melambangkan kesuburan dan biasanya dihiasi dan diwarnai dengan tangkai bunga yang wangi dan cantik. Lepas tu ia akan diberi kepada tetamu sebagai cenderamata kahwin untuk mereka ambil pulang rumah.

Acara wajib merebus telur ini menjadi satu tradisional dan amalan buat seketika dulu. Pada masa itu, penduduk kampung dan jiran akan sumbangkan banyak telur bagi tuan rumah untuk merebus. Telur itu akan dijadikan sebagai ganti hadiah perkahwinan kepada pasangan pengantin atau gantian sumbangan wang tunai untuk tuan rumah.

bunga telur 3

Terdapat Dua Jenis:

Bunga telur berjoran

Joran ertinya pancing ikan. Telur rebus berwarna dilampirkan nipis kepada “batang pancing” yang diperbuat daripada buluh whittled. Hujung “pancing” dihiasi dengan bunga dan kertas cantik. Kemudian ia dimasukkan ke dalam longgokan besar beras pulut kuning untuk membentuk sejambak. Dengan cara ini, tuan rumah memberikan satu bunga telur dengan segelintir pulut kuning kepada tetamu yang menghadiri jamuan perkahwinan mereka.

bunga telur

Bunga telur beraga

Raga ertinya bakul. Telur rebus berwarna diletakkan di dalam bakul. Mengendalikan bakul itu akan dihiasi dengan bunga.

Penerangan ringkas di atas bagi dua jenis bunga telur adalah dijelaskan dengan ringkas saja. Perancang perkahwinan moden sekarang adalah sangat kreatif dengan reka bentuk untuk barangan ini. Sebagai contoh, satu ketupat yang diperbuat daripada reben akan digunakan untuk membuatnya dan bukan mengikut tradisi yang menggunakan bakul.

Simbol-simbol

bunga telur 2

Kita boleh mengatakan bahawa barangan ini adalah bunga perkahwinan yang disediakan di Malaysia dengan penuh maknanya.

1. Telur – simbol kesuburan pasangan itu dikurniakan dengan anak-anak.

2. Pancing ikan – simbol tiang yang merupakan tempat untuk mengangkat bendera, dan ini adalah bendera prinsip-prinsip kehidupan Melayu.

3. Kertas hiasan pada pancing – simbol harapan tuan rumah mengekalkan persahabatan sepanjang hayat dengan tetamu.

4. Nasi pulut kuning – ia merupakan satu cara untuk tuan rumah menebus kesilapan yang mungkin berlaku semasa perayaan.

Bunga telur bertangkai, kalau anda mengumpulkan mereka, ia boleh menjadi jambangan bunga yang kelihatan berwarna-warni dan cantik sekali untuk menghiaskan jamuan perkahwinan anda. Namun, dalam perkahwinan masyarakat Melayu kini, pemberian bunga telur sebagai cenderahati kepada tetamu dah tidak diamalkan. Hari ini, ia akan dihias dan ditambah dengan lebih proses untuk menjadi bunga pahar yang akan dipamerkan di pelamin, yang tiap-tiap tangkai akan diberikan kepada tetamu atau kaum keluarga yang menepung tawar pengantin, selain daripada memberikan kepada saudara mara dan kawan-kawan.

Bunga telur bukan sahaja hadiah perkahwinan Melayu. Ia juga diedarkan untuk meraikan kelahiran bayi, upacara menyunat dan pertunangan. Adat ini telah dimulakan dengan memberikan cuma telur biasa dan lepas tu sudah berkembang menjadi acara yang sulit di hari ini. Anda mungkin akan mendapat bunga saja dan tidak ada telur dalam satu hadiah. Kenapa boleh jadi begitu? Sebab generasi sekarang mengatakan ia adalah kerja keras buruh untuk mendidih beberapa ratus hingga seribu biji telur. Jadi anda adalah terikat di sisi undang-undang untuk memecahkan beberapa tradisi dan anda perlu menggantikannya dengan sesuatu yang sesuai.

Bunga Telur Dengan Pelbagai Warna

bunga telur blackblack

bunga telur emasemas

bunga telur blueblue

bunga telur brownbrown

bunga telur greengreen

bunga telur maroonmaroon

bunga telur pinkpink

bunga telur purplepurple

bunga telur redred

bunga telur whitewhite

bunga telur orangeorange

Video dengan Cara Membuat Bunga Telur DIY

Jika anda berminat dan ingin tahu macam mana cara buat bunga telur yang cantik dan menarik, anda bolehlah rujuk kepada tayangan video ini untuk mengetahui proses and ajaran dan belajar menyediakannya.

manicure set promotion

Comments (4)

  1. along May 1, 2012
  2. along May 5, 2012
  3. maznah October 8, 2012
    • admin October 9, 2012

Leave a Reply