web
counter

Pinjaman Wang untuk Perkahwinan

Gift Kahwin Ads

Laporan dari surat khabar tempatan Kosmo! mengemukakan bimbangan tentang pasangan muda Islam yang menjadi penghutang selepas mengambil pinjaman peribadi dari bank di antara RM50,000 hingga RM85,000 untuk berkahwin.

Harun, 25, dari Shah Alam, mengambil RM85,000 pinjaman untuk berkahwin awal tahun lepas.

“Saya bertekad untuk mengambil pinjaman selepas pengiraan bahawa mas kahwin, gubahan hantaran, tawaran wang tunai dan kos majlis perkahwinan berjumlah lebih daripada RM60, 000,” sambil berlanjutkan kata beliau bahawa dia dipaksa untuk meminjam kerana beliau baru-baru ini habis graduan dan tidak menabung atau simpan wang bagi perkahwinannya.

Satu lagi penghutang adalah Amran dari Johor Bharu yang berusia 32 tahun dan bekerja sebagai penjawat kerajaan. Dia mengambil RM50,000 pinjaman untuk berkahwin lima tahun lalu.

Amran berkata dia mengambil pinjaman untuk mas kahwin yang besar dan majlis perkahwinan mewah sebab isterinya adalah dari sebuah keluarga yang kaya.

Datuk Rohani Abdul Karim dari Wanita, Keluarga dan Pembangunan Masyarakat menasihatkan pasangan muda untuk merancangkan bajet untuk majlis perkahwinan mereka mengikut kemampuan mereka. Beliau juga kata bahawa mereka yang ingin berkahwin boleh menyertai kementerian program Smart-Start Pre-Marriage untuk panduan menubuhkan satu keluarga.

Jika anda tidak cukup wang untuk berkahwin, boleh anda rujukkan ke laman-laman ni yang mempunyai pinjaman wang untuk perkahwinan yang mungkin dapat bantu anda.


https://www.my-ios.com.my/


http://www.pinjamwang.com/personal_loan.html


http://www.smartloan2u.com/

Rujukan:
Kiraan Kos and Bajet untuk Perkahwinan

manicure set promotion

Comments (3)

  1. mohammad amien bin mamnui July 15, 2015
  2. Nursheila August 17, 2018

Leave a Reply