web
counter

7 Sebab Kenapa Orang Tidak Ingin Berkahwin

Gift Kahwin Ads

Ia seolah-olah bahawa semakin kurang orang ingin berkahwin dalam hari ini, terutamanya di golongan lelaki yang kelihatan kurang berminat. Lelaki tidak lagi mengangap perkahwinan sebagai satu perkara yang penting seperti yang mereka lakukan lebih 20 tahun lalu. “Menurut Pusat Penyelidikan Pew , bahagian wanita umur 18-34 yang mengatakan mempunyai perkahwinan yang bahagia adalah salah satu perkara yang paling penting dalam hidup mereka. Ini meningkat 9% sejak tahun 1997 daripada 28% ke 37%. Bagi lelaki, pandangan sebaliknya berlaku dengan pendapat ini menurun daripada 35% ke 29%. Kenapa?

kahwin

kahwin

Dalam penyelidikan oleh satu pakar cinta tentang sebab mengapa lelaki pada hari ini kurang minat untuk berkahwin, ia ternyata bahawa masalah itu bukan sebab lelaki kurang matang atau malas. Sebaliknya, mereka bertindak secara rasional bagi insentif dalam masyarakat hari ini . Berikut adalah beberapa jawapan yang pakar cinta tu dapati.

Antara 7 sebab-sebabnya

1. Anda akan hilang kehormatan. Beberapa generasi yang lalu, seorang lelaki yang tidak dianggap dewasa sepenuhnya sehingga dia telah berkahwin dan mempunyai kanak. Tetapi hari ini, peranan bapa jadi kurang dihormati oleh kanak-kanak. Bayangkan seorang lelaki dengan beg lampin bergantung pada bahunya di pusat membeli-belah, atau seorang ayah yang sibuk untuk mendiamkan anaknya di restoran. Kebanyakan orang akan lihat ayah tu macam pembantu untuk anak mereka.

2. Lelaki akan kehilangan minat seks. Secara purata, lelaki yang sudah berkahwin melakukan hubungan seks lebih kerap daripada lelaki tunggal. Tetapi lebih kurang daripada lelaki yang tinggal bersama dengan kekasih mereka tanpa berkahwin.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa wanita yang sudah berkahwin lebih cenderung untuk meningkatkan berat badan berbanding wanita yang tinggal bersama kekasih lelaki tanpa perkahwinan. Satu artikel daripada majalah “Men’s Health” sebut dalam satu kajian yang diikuti oleh mereka, seramai 2,737 orang mengatakan bahawa mereka hidup lebih bahagia dengan kekasih mereka berbanding dengan pasangan yang sudah berkahwin.

3. Anda akan kehilangan kawan-kawan. Selepas berkahwin , hubungan lelaki dengan rakan-rakan dari sekolah dan kerja akan menjadi semakin kurang rapat. Walaupun kedua-dua lelaki dan wanita kehilangan rakan-rakan selepas berkahwin, ia biasanya memberi kesan yang lebih terhadap ego lelaki dan mereka akan rasa kurang hidupan sosial.

4. Anda akan kehilangan ruang. Kita mendengar banyak tentang lelaki berundur ke “gua lelaki” mereka. Tetapi mengapa mereka berundur? Ini adalah sebab mereka telah kehilangan pertempuran untuk tinggal dalam rumah. Ramai lelaki telah berkabung bahawa ruang mereka menjadi semakin sempit selepas kahwin dan menyatakan bahawa mereka telah ditekan ke pinggir.

Jadi, banyak lelaki sekarang suka sembunyi mereka di balkoni, store atau tandas untuk mendapatkan sikit ruangan peribadi. Seorang artis lelaki pernah bercakap bahawa selepas kahwin, walaupun tinggal dalam rumah yang besar, tetapi beliau hanya mempunyai almari besar untuk menyimpan semua barangan yang dia suka, beliau cakap ini macam menumbuknya di depan mukanya.

5. Anda mungkin kehilangan anak-anak dan juga wang anda. Ramai lelaki tidak sedar mengenai bahaya tentang perceraian, dan bimbang bahawa jika mereka telah berkahwin dan perkahwinan tu tidak dapat tahan lama, wanita mungkin mengambil segala harta yang lelaki ada, termasuk anak-anak. Satu kajian yang ditinjau lebih 3200 lelaki untuk bertanya bagaimana mereka akan bertindak untuk mengetahui bahawa kanak-kanak yang dilahirkan oleh kekasih mereka didapati bukan anak sebenarnya. 32% berkata mereka akan rasa kemarahan pada ibunya, 6% berkata mereka akan merasa kemurungan, 18% berkata kemarahan dan kemurungan, 2% berkata tidak peduli langsung.

6. Anda akan kehilangan kebebasan anda. Sekurang-kurangnya, jika anda didakwa tidak beri sokongan kewangan kepada kanak-kanak, anda akan kena dendaan yang besar, dan jika anda tidak mampu dapatkan seorang peguam, anda boleh dimasukkan ke dalam penjara.

7. Kehidupan tunggal adalah lebih baik berbanding dengan berkahwin. Dengan keinginan untuk berkahwin di golongan lelaki telah menurun, ramai telah mendapati kualiti hidup tunggal telah bertambah semakin baik. Lelaki bujang pernah dipandang dengan syak wasangka dan mereka biasa dilewati promosi untuk kerja-kerja yang penting. Sebab banyak syarikat nilai lelaki dengan keluarga yang stabil, jadi lelaki bujang sering tertakluk kepada kehinaan sosial.

Tapi masa kini, tiada siapa yang kelihatan dengan curiga pada gaya hidup bujang. Majikan semakin suka memilih pekerja yang tidak mempunyai tanggungjawab keluarga yang bercanggah. Tambahan dengan permainan video, TV kabel, dan Internet menyediakan hiburan yang dulu tidak sedia ada.

Adakah ini baik untuk masyarakat? Mungkin tidak, sebagai statistik yang menunjukkan jatuh kadar kelahiran dan peningkatan ibu tunggal. Tetapi keramaian orang bertindak kepada insentif. Jika anda mahu lebih ramai lelaki untuk berkahwin, ia perlu cadangan yang lebih menarik.

Artikel berkaitan:

manicure set promotion

Leave a Reply