web
counter

Kekalkan Fikiran Yang Mentang Untuk Bajet Perkahwinan

Gift Kahwin Ads

Perkahwinan bukanlah satu perkara main-main. Bukan semua orang mampu dan harus berkahwin. Dalam islam sekalipun, hukum perkahwinan ada Wajib, Sunat, Makruh, Haram dan Harus. Sebagai panduan kasar dan setelah beberapa kali membuat kira-kira, kos asas untuk berkahwin mengikut strategi PSP adalah lebih RM 10,000 (termasuk hantaran+majlis). Jadi jika anda tidak mempunyai sekurang-kurangnya RM 10,000 di dalam akaun bank untuk berkahwin, anda tidak dapat berkahwin dengan kekasih yang anda cintai.

kahwin

kahwin

Untuk setiap projek, kos boleh kita kurangkan dalam tiga aspek. Pertama, melalui pengurusan pihak berkepentingan (stakeholder), kedua melalui pengurusan sumber dan ketiga melalui pengurusan program. Apabila ketiga-tiga ini kita gabungkan, dengan senang-senang kita boleh menjimatkan 10-20% dari bajet.

Tetapi perkahwinan bukanlah projek biasa. Perkahwinan adalah projek MEGA! 10-20% penjimatan tidak banyak makna. Harga minyak mahal, harga kereta mahal, harga barang mahal, hantaran pun mahal. Jangankan orang macam kita, dalam keadaan seperti hari ini, tauke balak pun garu kepala. Semuanya mahal!

Dan sebagai seorang bekas lelaki bujang yang ingin berkahwin, anda perlu bertanya dengan orang yang berpengalaman untuk mendapat bantuan dan pemandangan tentang cara-cara untuk menjimatkan wang untuk perkahwinan anda.

Perkahwinana tidak semestinya perlu anda buat loan, minta bakal pasangan top-up duit hantaran, makan maggi, atau tebalkan muka tawar menawar dengan bakal mentua.

Jurang Antara Adat dan Adab

Lelaki gentleman dan anak perempuan yang mendengar kata ibu bapanya ada masalah.

Kita susah nak praktikan tips-tips yang selalu kita dengar seperti murahkan hantaran dan nikah gantung. Bukan sahaja bakal keluarga mentua, ibu bapa kita sendiri pun belum tentu setuju!

Jadi anda perlu mengambil kira jurang antara adat dan adab ini. Anda mesti memikir dan mengeluarkan strategi-strategi baru yang menjaga batas agama, menghormati adat dan menjaga adab.

Jadi untuk pakcik dan makcik yang kesian melihat anak teruna dan dara anda yang ingin kahwin tetapi tidak ada banyak duit, pakcik dan makcik mesti memberi persefahaman kepada mereka.

Berkahwin, Sekali Seumur Hidup

Suka ke, tidak suka ke, kita perlu mengakui satu hakikat. Majlis perkahwinan pertama paling meriah dan diingati. Kita boleh berkahwin dua tiga kali, tetapi jika kita bukan artis atau selebriti, majlis perkahwinan pertama tetap yang paling dirai.

Dalam menguruskan majlis perkahwinan saya, saya sedar. Ini adalah majlis yang dinanti untuk setiap gadis. Pada hari ini, puteri-puteri ini akan menjadi permaisuri. Cuma untuk satu hari.

Jadi saya maklum, dalam menjaga kos dan memastikan bajet kahwin yang rendah, majlis itu tetap perlu memenuhi impian pengantin. Perlu menjadikan impian anda satu realiti.

manicure set promotion

Leave a Reply