web counter

Selamat Hari Raya 2013

Gift Kahwin Ads

SeLaMaT HaRi RaYa AiDiLFiTrI kepada semua kawan dan keluarga Muslim.

hari raya

Tibalah masa tahun ini untuk Hari Raya lagi. semua orang sekali lagi tergesa-gesa untuk balik kampung apabila Hari Raya Aidilfitri menghampiri. Kuala Lumpur secara beransur-ansur akan macam bandar yang dikosongkan untuk masa yang singkat. Mereka yang tidak ke mana-mana untuk musim perayaan akan berasa lega sebab mendapat beberapa hari yang penuh nikmat tanpa kesesakan lalu lintas, tiada pejabat untuk tergesa-gesa pergi bekerja. Mereka cuma bersosial dengan keluarga dan rakan-rakan.

Beberapa detik-detik indah yang kerap kembali bernafas kewarasan baru ke dalam mangsa perlumbaan tikus (rat race). Malangnya, mereka yang telah meninggalkan Kuala Lumpur untuk tempat masing-masing untuk mengalami suasana yang aman dan tenang, semua telah menyertai penghijrahan ke tanah keturunan mereka, lebih baik daripada mana-mana tanah yang dijanjikan. Tekanan yang disebabkan oleh merangkak perlahan ke mana saja yang diatasi dengan pemikiran menghabiskan masa yang doted bersama oleh ibu bapa dan ahli keluarga yang lain, dan menarik balik kenangan gembira untuk zaman kanak-kanak.

Tetapi sebagai statistik yang menunjukkan, musim perayaan adalah masa yang paling berbahaya untuk mereka yang memandu di jalan raya, tanpa mengira arah mana pemandu menuju, terpedaya dengan perjalanan sejarah silam. Bagi penunggang motosikal, terutamanya, jalan-jalan boleh dikenali sebagai kawasan yang amat bahaya. Sesak dengan trafik, sama ada lebuh raya atau jalan utama, Mengintai dengan kebahayaan jika kehilangan sedikit tumpuan.

Yang mendadak dalam kemalangan jalan raya berlaku mengikut musim dengan pihak berkuasa cuba sedaya upaya untuk mengelakkan berulangan kematian di jalan raya buat setiap tahun. Mobilisasi agensi-agensi, organisasi dan penguatkuasa di sepanjang lebuh raya boleh pergi hanya sejauh pengguna jalan raya akan membenarkan mereka. Bagi pengguna jalan raya yang tidak mematuhi undang, pihak polis hanya boleh membuat hukuman dengan kehadiran fizikal mereka. Terdapat pegawai yang berpakaian putih dan biru, polis trafik, yang mengorbankan keluarga untuk bertugas. Lain-lain, juga, seperti orang-orang yang mengendalikan perkhidmatan kecemasan bekerja pada hari raya, bersyukur kerana tidak dipanggil untuk menghadiri apabila tragedi berlaku.

Muslim

Pada masa yang paling meriah dalam kalendar Islam ini, hampir semua orang termasuk mereka yang bukan Islam, datang bersama-sama dalam suasana perayaan. Mereka menghadiri rumah terbuka dan sebagai ungkapan muda secara ringkas, ia adalah masa untuk memaafkan dan mendapat ampun atas apa jua pelanggaran, jika ada.

Untuk mengelakkan sebarang kemalangan berlaku, semua orang kena berhati-hati apabila memandu di jalan raya semasa balik kampung. Pemandu di jalan raya harus berjaga-jaga dan apabila letih, berehatlah di kawasan rehat, minum beberapa cawan kopi dan meregangkan kaki sedikit, terutama bagi pemandu yang memandu semua ahli keluarga dalam satu kereta.

Ada yang memandu ramai ahli keluarga ke destinasi masing-masing. Sila menjaga kerana ia adalah lebih baik untuk selamat daripada maaf; ikuti tanda-tanda jalan raya, kisah adab jalan anda dan mendapatkan diri anda daripada semua kemudahan yang pihak berkuasa telah dianjurkan untuk membuat perjalanan anda selamat. Ingat setiap kenderaan di jalan raya mempunyai destinasi dan semua orang mahu untuk tiba dengan selamat. Walaupun kita diberitahu bahawa trafik perlahan adalah lebih selamat kerana kemalangan tidak mungkin berlaku, anda masih memerlukan tumpuan yang tidak terganggu. Menjaga mata anda di jalan raya. Memandu dengan berhati-hati.

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Artikel berkaitan:
Hadiah dan Cenderahati Yang Sesuai untuk Hari Raya Ramadhan

manicure set promotion

Leave a Reply

×